Ahad, 31 Oktober 2010

Pengurusan Perosak dan Penyakit Pisang


Program kawalan penyakit dan perosak hendaklah dijalankan dari peringkat awal penanaman sehingga ke peringkat penuaian hasil. Kebersihan ladang, cantasan daun berpenyakit dan tua, pembinaan saliran dan pembungkusan tandan buah adalah aktiviti yang perlu dijalankan bagi mengurangkan kos kawalan penyakit dan perosak. Antara penyakit utama yang menyerang pisang ialah Bintik Daun Sigatoka (Mycosphaerella sp), Penyakit Layu Panama (Fusarium oxysporium) dan Penyakit Bintik Daun Cordana (Cordana musae). Manakala  perosak utama tanaman adalah Pengorek Umbisi Pisang (Cosmopolites sordidus germ), Kumbang Pengorek Batang Pisang (Odoiporus longgicolis, Oliv, Ulat Gulung Daun (Erionate thrax) dan ialah lalat Buah (Bactocera musae).



Penyediaan penanaman Pisang

Pokok pisang perlu tanah yang sesuai



Pisang tergolong dalam kategori tumbuhan kultivar yang memerlukan suhu di antara 25 hingga 28 darjah Celsius untuk membiak.
la sesuai ditanam di kawasan tanah bertekstur lempung, berpasir, keadaan tanah yang peroi, rata dan beralun kurang daripada 12 peratus.
Tanaman pisang memerlukan air di antara 1,500 hingga 2,500 milimeter setahun terutama ketika peringkat ia berjantung.
Kebiasaannya, benih tanaman pisang boleh diperolehi dengan menggunakan teknik susur pedang, belahan dan tisu didik.

Selain dimakan mentah, kegunaan buah pisang kini telah dipelbagaikan untuk menghasilkan banyak produk makanan seperti pisang goreng,makanan ringan seperti kerepek, kek dan juga digunakan dalam masakan.
Penggunaan yang meluas itu adalah disebabkan oleh rasanya yang lazat selain mudah ditanam dan tidak memerlukan penjagaan terperinci.

Tiada ulasan: