Rabu, 20 April 2011

KUIH CAKOI

















Hari ni pikir2 nak buat ape untuk minum petang…teringat pulak resepi kuih cakoi dari Mamafami yang dah lama waiting list untuk dicuba. So hari ni buat kuih cakoi cicah ngan sambal tumis,best resepi mamafami ni thanks mama. kepada sesiapa yang ingin mencuba ini resepinya…

Bahan-bahan:

400gm tepung gandum (umi guna tepung cake)
1 cawan air
1 susu besar marjerin (cairkan)
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 sudu teh yis kering
½ sudu the baking soda
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Caranya:

1.Campurkan air, marjerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis
dan baking soda di dalam mangkuk dan kacau sebati
2.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga boleh diuli
3.Uli doh hingga lembut dan tak melekat di tangan.Doh mestilah lembut
4.Rehatkan doh selama1/2 jam dan tutup dengan plastik bersih
5.Roll doh nipis lebih kurang 1/2cm berbentuk rectangle
6.Potong doh lebih kurang 1 inci setiap strips
7.bila dah potong tarik sikit dan cantumkan bahagian hujung dengan hujung.(tak tau le nak citer camner alah…kita tindihkan antara satu sama lain then cantum)
8.lepas tu goring dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
9.bila sejuk bolehlah dihidangkan dengan sambal atau kaya.


Hubby memang suka makan cakoi ni. Dah try banyak resepi tapi kurang menjadi la..tp bila try resepi Mama ni mudah dan menjadi. Alhamdulillah.

Tiada ulasan: