Sabtu, 4 September 2010

samosa istimewa

Samosa Istimewa

Samosa_istimewa

Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • 1 biji labu kuning atau labu jepun-di kupas kulit dan di potong dadu
  • 300 gm daging cincang-di sangar dgn 1 sudu kcl serbuk ketumbar,1 sudu kcl jintan manis,dan 1 sudu kcl lada sulah
  • 1 bji bwg besar*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 kiub pati ayam KNORR
  • Minyak utk menumis dan menggoreng
  • Bahan kulit:
  • 1 paket besar kulit popiah
  • Sedikit tepung gandum dibancuh dgn sedikit air utk di buat gam

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 yg bertanda*dan tumis bhn2 itu hingga pecah minyak.
  2. Selepas itu masukkan semua bhn2 kecuali labu dan daging cincang,tumislah sehingga wangi,barulah masukkan labu dan daging cincang,kacau sebati ,tambah sedikit air.Masak sehingga labu empuk.
  3. Angkat dan tapiskan inti yg tlh msk tad dlm tapisan.
  4. Ambil sehelai kulit popiah dilipat dua menjadi 3 segi.
  5. Letakkan 1 sudu inti ke dlm bahagian tengah kulit popiah tad,ambil bahagian hujung kanan kulit lipat sebelah kiri dan di gam.Ambil pula hujung bahagian kiri kulit dan lipat ke bahagian kanan dan di gam lagi.
  6. Selepas itu gam kan pula bahagian kulit atas lalu lipat kan ke bawah menutupi keseluruhan samosa itu.Ulangi lg cara itu sehingga habis.
  7. Panaskan minyak dlm kuali,goreng la samosa hingga kuning keemasan lalu angkat.
  8. Samosa dah pun siap...sedap di mkn ketika panas,mkn begitu saja atau dgn cili sos.selamat mencuba...!

Tiada ulasan: