CENDAWAN TIRAM KELABU

mengandungi banyak protein, vitamin dan zat-zat galian seperti
Kalium (K) dan Posforus(P) yang penting untuk kesihatan badan. Ia juga
mempunyai rasa yang sedap.
2. Antara jenis cendawan yang paling popular dan digemari pada masa kini ialah
Cendawan Tiram Kelabu atau nama saintifik ialah Pleurotus Sajor Caju. Kepada
anda yang baru menceburi bidang ini terutamanya memikirkan tentang cara pemasaran,
boleh menggunakan maklumat dan manfaat kesihatan cendawan ini untuk diterangkan
kepada prospek anda.
Cendawan Tiram Kelabu atau nama saintifik ialah Pleurotus Sajor Caju. Kepada
anda yang baru menceburi bidang ini terutamanya memikirkan tentang cara pemasaran,
boleh menggunakan maklumat dan manfaat kesihatan cendawan ini untuk diterangkan
kepada prospek anda.
3. Berikut adalah kandungan khasiat pemakanan Cendawan Tiram Kelabu (100 gm berat
basah).
..
basah).
..
Pecahan Zat Pemakanan
Tenaga : 37.0 Kcal
Air : 89.2 gm
Protin : 3.6 gm
Lemak : 0.7 gm
Karbohidrat : 4.1 gm
Serat : 1.8 gm
Air : 89.2 gm
Protin : 3.6 gm
Lemak : 0.7 gm
Karbohidrat : 4.1 gm
Serat : 1.8 gm
..
Zat Galian
Kalsium : 2 mg
Fosforus : 88 mg
Zat Besi : 1 mg
Natrium : 6 mg
Kalium : 195 mg
..
Vitamin
Fosforus : 88 mg
Zat Besi : 1 mg
Natrium : 6 mg
Kalium : 195 mg
..
Vitamin
B1 : 0.03 mg
B2 : 0.46 mg
Niacin : 1.9 mg
B2 : 0.46 mg
Niacin : 1.9 mg
C : 9.4 mg
..
Selain daripada khasiat di atas, cendawan tiram kelabu juga mengandungi antioksidan dan kalsium yang tinggi. Ia hidup dengan menumpang pada perumah seperti sisa tumbuhan atau bahagian tumbuhan yang telah reput dan menyerap zat-zat makanan daripadanya.
Satu lagi kelebihan cendawan terutama sekali ditanam secara komersil adalah ia tidak menggunakan sebarang baja kimia dan racun kawalan perosak. Maka tidak hairanlah semakin ramai pengguna di negara ini menggemari cendawan terutama Cendawan Tiram Kelabu sebagai salah satu makanan pilihan dalam kehidupan seharian mereka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan